Βραζιλία, Ρίο Ολυμπιακοί Αγώνες 2016, καταστολή και ανάπλαση
Οι φαβέλες του Ρίο, είναι οι γνωστές παραγκουπόλεις που στοιβάζονται από το 19o αιώνα, ομάδες καταπιεσμένων, που προέκυψαν από τη βίαιη μεταβολή των προηγούμενων συνθηκών ζωής τους, είτε από τις περιοχές που διώχτηκαν για να τις εκμεταλλευτουν οι αποικιοκράτες, είτε μετά την «κατάργηση» της δουλίας, με τη μορφή της ιδιοκτησίας ανθρώπου από άνθρωπο. Στις φαβέλες συνυπάρχουν η συσπείρωση των εξαθλιωμένων και καταπιεσμένων και οι εξεγερτικές διεργασίες .
Στον αντίποδα, όμως, όλο και περισσότερο λειτουργεί η ανασφάλεια και η αλλοτρίωση με αποτέλεσμα οι εξαθλιωμένοι να εξαρτούνται από τοπικές και πολυεθνικές μαφίες.
Είναι ενδεικτική η αντίσταση που αναπτύχθηκε στις παραγκουπόλεις της Χιλής, ενάντια στο καθεστώς Αλλιέντε. Ο Πινοσέτ, προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις και να καταστρέψει τους πυρήνες τις βομβάρδισε άγρια.
Πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από τη Βραζιλία για το 2016.
Δεν θα μπορούσε από αυτή τη λαίλαπα της αρπαχτής, της καταστολής και της ντόπας να γλυτώσουν οι φαβέλες του Ρίο. Τα επιχειρήματα χιλιοειπωμένα από τους εξουσιαστές, η ανάγκη καθαρών και αξιοπρεπών πόλεων, η πάταξη της ανομίας, η εξυπηρέτηση και η ασφάλεια του πολίτη κλπ.
Έτσι με αφορμή την πτώση ενός ελικοπτέρου της βραζιλιανικής αστυνομίας, που σύμφωνα με τις αρχές προήλθε από ανταλλαγές πυροβολισμών με συμμορία εμπόρων ναρκωτικών και είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 3 αστυνομικών που επέβαιναν στο ελικόπτερο, οι δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στη φαβέλα εξαπολύοντας ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών.
Αυτό όμως ήταν ένα πρόσχημα.
Με την εισβολή των κατασταλτικών δυνάμεων στη φαβέλα, άρχισαν οι συγκρούσεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 άνθρωποι και να τραυματιστούν πολλοί περισσότεροι.
Αμέσως μετά η κυβέρνηση έθεσε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκη, προώθησε και επέβαλε στη παραγκούπολη τεράστια αστυνομική και στρατιωτική δύναμη.
Το εξουσιαστικό παιχνίδι έχει στηθεί στο Ρίο και έχει να κάνει με την αξία γης που έχει η συγκεκριμένη τοποθεσία που είναι οι φαβέλες (με πανοραμική θέα της πόλης του Ρίο) και με τον σχεδιασμό των εγκαταστάσεων κ.λπ. για τους Ολυμπιακους Αγώνες του 2016.
Οι δηλώσεις του προέδρου Λούλα για αναπτυξιακό σχεδίο που έχει εκπονήθεί με αφορμή τους ΟΑ, και το πακέτο οικονομικής βοήθειας που προσφέρουν ιδιώτες συμπυκνώνονται στα εξής:
«Αυτό το σχέδιο εκφράζει τη συνεργασία κράτους και ιδιωτικών επιχείρήσεων με κοινωνική ευαισθησία…, θέλουμε μια ηθική παγκοσμιοποίηση, με τόλμη και με πράξη να μετασχηματίσουμε το όραμα».
Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει φυσικά και τη μετατροπή των φαβέλων σε ζώνη πολυτελών κατοικιών με θέα θάλασσα. Για να επιτευχθεί αυτό, ο Λούλα μοιράζει ψεύτικες υποσχέσεις στους κατοίκους για δήθεν αναβάθμιση των υποδομών…και φυσικά σχεδιάζει και υλοποιεί την απομάκρυνση, αφού ήδη έχει καταφέρει να «καθαρίσει» κάποιες περιοχές και να αρχίσει έργα.
Όμως έχει και δεσμεύσεις ως προς τους επενδυτές και χρονικά περιθώρια περιορισμένα, πρέπει να παραδωθούν τα έργα μέσα σε ένα χρόνο, κάτι που όπως φαίνεται δεν είναι εφικτό αφου συναντά αντιδράσεις από τους κατοίκους. Μετά όμως από τις τελευταίες συγκρούσεις και την εισβολή των κατασταλτικών δυνάμεων, τα πράγματα ίσως να φαίνονται πιο εύκολα για τα σχέδια τους.
Ενδεικτική η δήλωση Λούλα μετά τις συγκρούσεις:
«Θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες θυσίες, να καθαρίσουμε, ότι εκείνοι οι άνθρωποι βρωμίζουν και μας επιβάλλουν». Μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε να πατάξει την ανομία και τις συμμορίες που δρουν εκτός ελέγχου και να δημιουργήσει μια αστυνομία που θα προστατεύει και θα είναι δίπλα στον πολίτη. Αν σας θυμίζουν τίποτα οι δηλώσεις του, είναι απλή σύμπτωση και ουδεμία σχέση έχουν τα πρόσωπα αυτού του έργου με αυτό που παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό στον ελλαδικό χώρο….