Χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες 2010…, η λαίλαπα της ολυμπιακής φλόγας

Χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες 2010…, η λαίλαπα της ολυμπιακής φλόγας

resistΤον Φεβρουάριο του 2010 θα γίνουν οι χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες στο Βανκούβερ του Καναδά.

Η κυβέρνηση του Καναδά από τη μία έχει περικόψει όλες τις δαπάνες για κοινωνικές παροχές, ενώ παράλληλα χρηματοδοτεί αφειδώς με εκατομμύρια δολλάρια τα κατασκευαστικά έργα για τους ολυμπιακούς, όπως και τις συγγενείς  βιομηχανίες με τους ολυμπιακούς αγώνες. Στις πόλεις και στα γκέτο οι φτωχοί πεθαίνουν στην κυριολεξία, ενώ οι κεφαλαιοκράτες μαζεύουν τα εκατομμύρια.

Οι επεκτάσεις και οι κατασκευές εθνικών οδών, τα χιονοδρομικά θέρετρα και οι ολυμπιακοί τόποι συνάντησης για τα αθλήματα, καθώς και  οι επεκτάσεις λιμανιών, οι κατασκευές γεφυρών και δρόμων, και οι αστικές αναπλάσεις με αφορμή του ΟΑ, έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της φύσης και έχουν καταπιεί πακτωλό χρημάτων. Αυτή η στρεβλή ανάπτυξη στοχεύει υποτίθεται  σε ένα ευρύτερο  στρατηγικό σχέδιο, που έχει να κάνει με την «καφαλαιοποιήση» των Ο.Α του 2010 και την ανάπτυξη του τουρισμού, όπως επίσης και την ανάπτυξη του εμπορίου και επενδύσεις που αφορούν  την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων με τις χώρες  Ασίας από τη πλευρά του Ειρηνικού και ένα πρόγραμμα επένδυσης που αγγίζει τα 600 εκατομμύρια δολλάρια.

Όλη αυτή η επέκταση του οδικού δικτύου και των άλλων υποδομών έχει άμεση σχέση με  το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα ορυχεία και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του Καναδά. Από το 2003 το καναδικό κράτος παρέχει διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις και μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων οι οποίες έχουν ονομαστεί  «μεταρρυθμίσεις για άνοιγμα κάθε τομέα της οικονομίας», εκεί  υπάγονται και τα προγράμματα «στρατηγικής θερέτρου και πρόγραμμα δράσης»  Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής η αλματώδης αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που παράγονται στο Καναδά.

Τα βουνά στο στόχαστρο των επενδυτών

Τα βουνά στα οποία δεν έχει φτάσει η ανάπτυξη τουριστική ή βιομηχανική, είναι  για όλους πηγή ζωής. Τα οικοσυστήματα των βουνών παρέχουν στους ινδιανικούς λαούς του Καναδά το πλαίσιο της ίδιας τους της ύπαρξης και της κουλτούρας τους, είναι το καταφύγιο τους και η προστασία τους. Συλλέγουν τα φαρμακευτικά τους βότανα, σέβονται το βουνό ως τη πηγή όλων των νερών. Το βουνό για τους ντόπιους πληθυσμούς του Καναδά είναι η ίδια τους η υπόσταση.

Από το 2000 που το κράτος άρχισε την κατασκευή χιονοδρομικών κέντρων στα βουνά του Καναδά, άρχισαν και οι αντιδράσεις των ντόπιων πληθυσμών. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του χιονοδρομικού Sun Peaks (Skwelkwek’welt) κοντά στο Kamloops, οι νεότεροι  και οι υπερήλικες  ινδιάνοι  της φυλής  Secwepemc, είχαν αντιδράσει και συγκρουστεί βίαια, κλέινοντας δρόμους και καταλαμβάνοντας κτίρια, ενώ είχαν συλληφθεί και 70 άτομα. Αντέδρασαν σε μια τεράστια επένδυση που θα κατέστρεφε τη φύση και περιελάμβανε χιονοδρομικά, ξενοδοχειακές μονάδες και γήπεδα γκολφ.

Στο κόλπο Μέλβιν το 2000 σχεδιαζόταν άλλη μια καταστροφική επένδυση, εκεί οργανώθηκε κατάληψη γής και δημιουργία ινδιάνικου καταυλισμού, που λειτουργεί μέχρι σήμερα  ως σημείο συνάντησης για τις αντιστάσεις των ινδιάνικων κοινοτήτων. Στο στόχαστρο της αρπαγής και της ανάπτυξης είναι πολλά  βουνά του Καναδά που θεωρούνται περιοχές που ανήκουν στους ινδιάνικους πληθυσμούς και έχουν αναγνωριστεί με συνθήκες μεταξύ των ινδιάνων και τόυ καναδικού κράτους ήδη  από  το 18ο-19ο αιώνα.

Με την ανάληψη των χειμερινών ΟΑ, όμως αυτές οι συνθήκες καταπατούνται από το κράτος για τους λόγους που αναλύθηκαν πιο πάνω. Οι ινδιάνικες κοινότητες αντιστέκοντια και αντιδρούν στη νεό αποικισμό και αρπαγή της γής τους, μέσω των Ολυμπιακών αγώνων του 2010.

Συνοψίζουν δε, τους λόγους της αντίστασης τους στο παρακάτω κείμενο:

Vic Relay FU banner_0.thumbnailΓιατί αντιστεκόμαστε στους ΟΑ του 2010
Οι ΟΑ, δεν έχουν να κάνουν καθόλου με το πνεύμα και την τελειότητα μέσω του αθλητισμού. Είναι μια προσοδοφόρα βιομηχανία δολλαρίων, που στηρίζεται από ισχυρές ελίτ, κτηματομεσιτικές εταιρίες, κατασκευαστικές, τουρισμού και media που λειτουργούν όλοι μαζί συνεργαζόμενοι στο έγκλημα με κρατικά στελέχη και τη ΔΟΕ.

Οι  δέκα λόγοι που προτάσσουν για την αντίθεση τους στους OA του 2010 είναι:

Αποικιοκρατία και φασισμός

Berlin Olympics Torch Relay.thumbnailΟι ΟΑ αγώνες βασίζονται το ρατσισμό, ο Pierre δε Coubertin, πρότασσε την αναβίωση των Ολυμπιακών ως μέσο ενίσχυσης της αποικιοκρατίας. Στους ΟΑ του 1936 μέσω των ΟΑ του Βερολίνου ενισχύθηκε ο ναζισμός. Το 1998 στη Σεούλ και το 2008 στο Πεκίνο ενίσχυσαν τα αυταρχικά καθεστώτα. Το 1968 στη πόλη του Μεξικό πάνω απο 300 αγωνιζόμενοι ενάντια στους ΟΑ κατασφάχτηκαν  απο τον στρατό, λίγες μέρες πριν την έναρξη των ΟΑ.

Η σφαγή δεν αναγνωρίστηκε από τον τότε πρόεδρο της ΔΟΕ, Avery Brundage, αντίθετα όταν δυο μαύροι αθλητές ανέβηκαν στο βάθρο του νικητή και σήκωσαν τις γροθιές τους μετέχοντας με αυτό το τρόπο στο κίνημα κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ, τους αφαιρέθηκαν τα μετάλια και αποκλείστηκαν από άλλες συμμετοχές. Ένας αλλος πρόεδρος της ΔΟΕ μέχρι το 2001, ο Juan Antonio Samaranch ήταν ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος στα φασιστικό καθεστώς του Φράνκο στην Ισπανία.

Καμια ολυμπιακή διοργάνωσησε κλεμένη γη
Σύμφωνα με τον καναδικό νόμο, η κυβέρνηση δεν έχει καμια δικαιοδοσία σε εδάφη των ιθαγενικών κοινοτήτων,  παρ΄όλα αυτά με ψευδείς και συμφωνίες συνεχίζει να αρπάζει τη γή, προς όφελος των εταιριών, συμπεριλαμβανομένων και των μεταλείων, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, όπως και των βουνοπλαγίων που έχουν μεταβληθεί σε χιονοδρομικά κέντρα. Ενώ παράλληλα οι ινδιάνικες κοινότητες αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά, φτώχιας, ανεργίας, αστυνομικής βίας, φυλακίσεων, ασθενειών, αυτοκτονιών κλπ.

Καταστροφή της φύσης
Παρά τις εξαγγελίες για «πράσινους» ολυμπιακούς κόβονται εκατομμύρια δέντρα και αλλοιώνονται με εκρήξεις και εκσκαφές ορεινοί όγκοι από τις κατασκευές δρόμων και υποδομών ανεπίστρεπτα. Τα καταστροφικά αποτέλεσματα φάινονται και στη πανίδα. Το καλοκαίρι του 2007, ένας ανεξήγητα μεγάλος πληθυσμός μαύρων αρκούδων βρέθηκε σκοτωμένος απο αυτοκίνητα κοντά σε εθνική οδό, το γεγονός αποδόθηκε στη απώλεια του βιότοπου, λόγω των κατασκευαστικών έργων.

Επίσης οι μεγάλες ποσότητες σκυροδέματος που χρησιμοποιούνται για τις κατασκευές και οι τόνοι  αμμοχάλικου που εξάγονται από τα ποτάμια, έχουν θανατώσει τους πληθυσμούς του σολωμού.

Πρόβλημα στέγης
Από το 2003 μέχρι το 2010 έχουν μετατοπισθεί από το Βανκούβερ πάνω από 2 εκ άνθρωποι, εξαιτίας της αύξησης των ενοικίων και την έλλειψη στέγης για χαμηλά εισοδήματα, επίσης εκτιμάται ότι μέχρι το 2010 θα αυξηθεί πολύ και ο αριθμός των αστέγων. Αντίστοιχα στη Σεούλ το 1988, περίπου 750.000 φτωχοί μετατοπίστηκαν, στην Ατλάντα το 1996, πάνω από 30.000, και για το Πεκίνο το 2008, κατ’ εκτίμηση 1,5 εκατομμύριο.

Ποινικοποίηση της φτώχιας

Στην προσπάθεια αποστείρωσης των πόλεων που θα υποδεχτούν τους ΟΑ ποινικοποιείται η φτώχια, έτσι  η καναδική κυβέρνηση προώθησε νόμο που ποινικοποιεί όποιον κοιμάται στο ύπαιθρο… Επένδυσε επίσης εκατοντάδες χιλιάδες δολλάρια για ιδιωτική ασφάλεια στο κέντρο της πόλης.

Οι νέοι μεταλλικοί κάδοι  και οι κάδοι ανακύκλωσης των απορριμάτων καθιστούν ανέφικτη για τους άπορους τη συλλογή των μεταλικών κουτιών, στερώντας τους και αυτό το μικρό έσοδο. Κάπως έτσι σχεδιάζουν την απομάκρυνση των άστεγων και άπορων απο την πόλη και τον εγκλεισμό τους σε πρώην στρατόπεδα,  ψυχιατρικά ιδρύματα που ονομάζονται κέντρα αποτοξίνωσης (detox centers), όπως επίσης και την επιστροφή με ένταλμα των άστεγων στις περιοχές καταγωγής τους…

Αντίκτυπος στις γυναίκες

Οι προηγούμενοι χειμερινοί ΟΑ, αυξήσαν τα ποσοστά πορνείας, αλλά και τις δολοφονίες γυναικών. Υπάρχουν στοιχεία  για πάνω απο 68 εξαφανισθείσες΄ή δολοφονημένες  ιθαγενείς  τη περιοδο των ΟΑ το 2003, ενώ αλλε ς 30 βρέθηκαν δολοφονημένες  στις εθνικές οδούς.

Κρατική καταστολή
Περίπου 21.500 μπάτσοι θα περιπολούν στο Βανκούβερ κατά την διάρκεια των χειμερινών ολυμπιάκών. Επίσης θα συστηθούν «ομαδες έκτακτης ανάγκης», ομάδες αντιμετώπισης ταραχών, ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα θα περιπολούν. Θα  εφαρμοστεί και το σχέδιο RCMP, για τη περίφραξη 40 χλμ του  πλήθους και το οποίο συνδυάζεται με το σχέδιο CCTV, για τη παρακολούθηση μέσα από κάμερες και φωτογραφίσεις και φυσικα θα καθιερωθούν οι ειδικές ζώνες ασφαλείας κοντας στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Η ολυμπιακή καταστολή περιλαμβάνει επίσης και τις επιθέσεις στις ομάδες που αντιτίθενται στους ΟΑ και φυσικά στις δράσεις τους. Ήδη την έχουν γευθεί οι ντόπιοι του Βανκούβερ, οι οικολόγοι και οι ομάδες  κατοικίας και ενάντια στη ποινικοποίηση της φτώχιας.

Οι ΟΑ του Βανκούβερ θα στοιχίσουν περίπου 6 δις δολλάρια, δεδομένου ότι για την εξασφάλιση της διοργάνωσης απαιτούνται από τη ΔΟΕ και υποδομές που εχουν να κάνουν με λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικές γραμμές, εθνικές οδούς και που θα έπρεπε να είναι έτοιμα το 2010. Όλα αυτά θα αποπληρωθούν μέσω της αύξησης του δημόσιου χρέους και την αναγκαστική συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών.

Ολυμπιακή δωροδοκία και διαφθορά

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ευρέως γνωστοί για τη διαφθορά  τους, και σκάνδαλα δωροδοκίας (δηλ. Σωλτ Λέικ Σίτυ 2002), ή των αθλητών που βρέθηκαν ντοπαρισμένοι. Παρά τις δημοσιευμένες εκθέσεις των σκανδάλων δωροδοκίας που περιλαμβάνουν και μέλη ΔΟΕ και τις πόλεις φιλοξενίας των ΟΑ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνεχίζουν να θεωρούνται ως αξιότιμη & ευγενής επιχείρηση, χάρι στις εταιρίες  που τους στηρίζουν.

Greenwash Olympics.previewΗ κυβέρνηση και οι επιχείρησεις χρησιμοποιούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μέσο να προσελκύσης επενδυτών. Η  φιλελεύθερη καναδική κυβέρνηση   έκοψε τους φόρους, και πρόσφερε άλλα κίνητρα για να αυξήσει ορισμένες βιομηχανίες όπως η μεταλλεία, η διάτρηση πετρελαίου & αερίου, και τα θέρετρα σκι.

Αυτό περιλαμβάνει  μεγάλες αυξήσεις στα συστήματα μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των νέων λιμένων, των γεφυρών, των επεκταθεισών εθνικών οδών & των σιδηροδρομικών γραμμών. Τα αποτελέσματα είναι δραματικά, και τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή και την μεγαλύτερη δύναμη & επιρροή στις ζωές των ανθρώπων

Πολλοί από τους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για οικολογική καταστροφή και παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των  McDonalds, της κόκα κόλα, της Petro Canada , TransCanada, Dow, Teck Cominco κ.λπ., ενώ άλλες είναι  κατασκευαστές όπλων (General Electric & General Motors).

(Δημοσιεύτηκε απο Αναρχικούς, αναρχικές μέσα και έξω από σχολεία και σχολές)

Published by

mesakaiexo

νέκαθεν, στις ανθρώπινες κοινωνίες υπήρξαν αγωνιζόμενες μερίδες ανθρώπων που αντιλήφθηκαν την εκμετάλλευση που υφίσταντο, και αναζήτησαν τρόπους για επανάκτηση της κλεμμένης ελευθερίας τους. Σήμερα σε μια εποχή πλήρους σύγχυσης και κοινωνικού αποπροσανατολισμού, όπου η κυριαρχία κατασκευάζει και μοιράζει αφειδώς ταυτότητες και ρόλους κάθε είδους, ο δρόμος για την ελευθερία είναι, όπως ήταν και πάντα, δύσκολος. Το πάθος για μια αδιαμεσολάβητη ζωή, το μίσος προς κάθε μορφής εξουσία και η έντονη απέχθεια μας για κάθε τάση κομφορμισμού σ’ αυτή την σάπια κοινωνία, είναι μερικοί από τους λόγους που μας κάνουν να δηλώνουμε αναρχικοί. Εκφράζουμε την αποστροφή μας σε κάθε τύπο κόμματος-παράταξης και στους μηχανισμούς τους, όπως και την αντίθεση μας στον συνδικαλισμό και την συνδιαλλαγή με οποιαδήποτε θεσμική εξουσία. Δεν αναγνωρίζουμε την εξουσία, επιδιώκουμε την καταστροφή και όχι την αναπαραγωγή της... Συνέλευση καθε Κυριακή στις 6μμ , Πολυτεχνείο, κτ. Γκίνη